Toen mijn moeder in januari 2015 overleed, stonden mijn zus en ik voor de taak om haar huis op te ruimen. Een moeilijk en confronterend moment. Want wat doen we met al haar spullen, waar we zulke mooie herinneringen aan hebben?

Ik heb een aantal van haar kledingstukken bewaard met het idee hier ooit nog iets mee te doen. In het verleden heb ik namelijk als coupeuse gewerkt in de bruidsmode. Iets nieuws en bruikbaars creëren uit stoffen is altijd mijn hobby gebleven. Door mijn werk in de thuiszorg destijds en mijn huidige vrijwilligerswerk als voorganger bij avondwaken en uitvaarten, kom ik veel met ouderen en de dood in aanraking. Het is iedere keer weer heel bijzonder en fijn dat ik mensen tot steun kan zijn in een moeilijke tijd van verdriet. Soms is een klein gebaar al genoeg om troost te bieden.

De dierbare kledingstukken van mijn moeder heb ik een nieuw leven gegeven door er o.a. een knuffelbeertje, een kussen en een fotolijstje van te maken. Zo is ze altijd bij me. Het idee ontstond om mijn hobby te combineren met mijn vrijwilligerswerk en ook voor anderen die een dierbare zijn verloren, een tastbare herinnering te maken, een Vergeet me nietje.

Wat zijn Vergeet me nietjes?

Vergeet me nietjes zijn voorwerpen gemaakt voor nabestaanden, jong en oud. Ze vullen een klein stukje van de lege ruimte op, die het overlijden van een dierbare achterlaat en bieden troost. Een Vergeet me nietje is uniek en gemaakt van kleding van de overledene die je dierbaar is, van elk Vergeet me nietje bestaat er maar één. Bijvoorbeeld de stropdas die je man of vader vaak droeg, of die ene blouse van je zus die haar zo goed stond. Vergeet me nietjes zijn tastbaar, je kunt ze vasthouden wanneer het even niet meer gaat. Er zijn veel mogelijkheden om van kleding een blijvende herinnering te maken.

Carina Meijer